GRIME EN HAAR

“300 Passiespelers staan straks op het podium. In de grime, het haarwerk en de kostuums nemen we je mee naar het jaar 38. Toch blijft het een voorstelling van nu. Het is de ultieme uitdaging voor elke grimeur om zo’n groot en meeslepend theaterspektakel onder handen te mogen nemen.

pilo1
Jose Vercoulen

Pilo Pilkes (Soesterberg, 1961) rolde halverwege de jaren 80 tijdens zijn studie tot etaleur-decorateur en grafisch ontwerper aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam het theater in. Aanvankelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van kostuums, decor en grafisch werk. Na een opleiding bij atelier Sjoerd Didden komen daar het ontwerpen en uitvoeren van haarwerk en grime bij. Inmiddels heeft hij vele theatergezelschappen, opera’s, televisie- en filmproducties van haarwerk voorzien. Ook maakt hij deel uit van het creatieve team van ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Anne’ en werkt hij met een eigen muziektheatergezelschap ‘Plamour’. Via acteur/regisseur Theu Boermans komt Pilo in Venlo bij de Venlose Revue terecht. Deze productie voert hem naar de Passiespelen van 2010, 2015 én naar ‘Hem achterna’ in 2021.

José Vercoulen (Lottum, 1948) is van huis uit coupeuse. Zij begon haar grimecarrière bij de Venlose Revue 1984 en werkte mee aan de eerste vier revues met Theu Boermans en aan de laatste edities met regisseur Cees Rullens. Buiten de regio werkt zij vaker samen met de grimeur en haarkunstenaar Pilo Pilkes, onder andere aan producties als ‘Soldaat van Oranje’, ‘Anne Frank’ en ‘De Tweeling’. De samenwerking met Pilo voerde haar ook naar de Passiespelen. José geeft ook workshops toneel/karaktergrime aan toneelverenigingen.